Grenen

Uitgesproken maar fijn!

Ga terug naar Onze Houtsoorten
hello banner background image

Zachthout

Klasse 5

Pinus sylvestris

Geel

Europa

Veel gebruikt in:

  • Schuttingen
  • Vlonders
  • Constructie

Persoonlijk advies

Kom langs in onze showroom in Hardinxveld-Giessendam en realiseer samen met één van onze verkoopmedewerkers jouw droomtuin!

Kom langs

Onderhoud

Lees meer
palmako tuinhuis grenen 2

Uitstraling

Grenenhout is een naaldhoutsoort. De geelachtige kleur en de matig fijne nerf van het hout zijn erg kenmerkend. Ook staat deze houtsoort bekend om de uitgesproken vlammentekening. Grenenhout wordt af en toe verward met Vurenhout, maar er is een aantal verschillen. Zo is Grenen iets donkerder en bevat het grotere noesten dan Vuren. Tevens is Vuren iets egaler van kleur na het impregneren. Wel is Grenenhout, net als Vuren, gemakkelijk te bewerken. Deze bewerking zorgt ervoor dat het hout beter beschermd is tegen aantasting.

plaatje kinderen grenen schutting1

Toepassing

Deze houtsoort is zeer geliefd als tuinhout, zeker nadat het geïmpregneerd is. Dit blijkt onder andere uit het feit dat veel mensen kiezen voor een schutting van Grenenhout. Daarnaast ziet u Grenen vaak terug als constructiehout, als vlonder of als binnenvloer voor een blokhut. Grenenhout is natuurlijk gedroogd en is afkomstig uit Europa. Je kunt kiezen voor verschillende oppervlakte-afwerkingen, zoals fijn bezaagd en geschaafd. Bij vlonderplanken kan er gekozen worden uit het profiel groef/glad en groef/ribbel.

Grenen

Duurzaamheid

Grenenhout gaat zonder behandeling ongeveer 5-10 jaar mee. Het wordt u aangeraden om onbehandeld Grenenhout niet te gebruiken voor buitentoepassingen, omdat de verwachte levensduur daan niet erg groot is. Geïmpregneerd is de levensduur echter al een stuk groter (10-15 jaar), en thermisch gemodificeerd gaat het hout zelfs 15-25 jaar mee. Voor bevestiging zijn roestvrij stalen schroeven nodig. Het looizuur in het hout kan anders vlekken veroorzaken als het in contact komt met staal dat niet roestvast is.

Hoe onderhoud ik Grenen?

block background
Scheuren

Blank hout heeft een robuuste en authentieke uitstraling. Doordat het hout niet behandeld is, kan het wat sneller scheuren en ruwe plekken hebben. Dat heeft geen invloed op de kwaliteit van het hout.

block background
Houtrot

Naast al deze eigenschappen kan hout ook gaan rotten. Daarom is het advies om onbehandeld hout buiten niet in contact te laten komen met de grond. Kan dit niet voorkomen worden, dan is het een optie om het deel dat in de grond komt te staan, te behandelen met teer, te voorzien van een ‘postsaver’ of anderszins te behandelen tegen houtrot.

block background
Vergrijzing

Onbehandeld Grenenhout dat buiten wordt gebruikt, wordt steeds grijzer. De houtsoort bevat kleurstoffen die het hout de specifieke kleur geven. Daarnaast bevat het hout ook verschillende stoffen die meer of minder verteerbaar zijn. Door erosie vanwege wind en neerslag slijten de zachte delen van het hout weg, wat de grijze kleur tot gevolg heeft. Dit natuurlijke proces vinden sommigen mooi, maar anderen juist niet.

block background
Schimmel

Het hout wordt op een natuurlijke manier gedroogd. Dat zorgt ervoor dat er soms wat schimmel op het hout zit. De schimmel is echter oppervlakkig en kan er eenvoudig afgewassen worden of verdwijnt vanzelf als er regen op het hout komt.

Bekijk ook…

Vuren

Douglas

Aluminium

Meranti