Douglas

Onze populairste houtsoort. Werkelijk overal voor te gebruiken!

Ga terug naar Onze Materialen
hello banner background image

Zachthout

Klasse 3

Pseudotsuga Menziesii

Geelbruin tot Roze

Europa, Noord-Amerika

Veel gebruikt in:

  • Buitenverblijven
  • Schuren
  • Terrasoverkappingen
  • Tuinhuizen

Persoonlijk advies

Kom langs in onze showroom in Hardinxveld-Giessendam en realiseer samen met één van onze verkoopmedewerkers jouw droomtuin!

Kom langs

Onderhoud

Lees meer
sfeer-douglasvision-kapschuren-new-prestige-1

Uitstraling

In ons assortiment treft u veel Douglas hout aan. Het is zeer geliefd vanwege de warme uitstraling en het rustieke karakter. Het kernhout van Douglas heeft meestal een licht geelrood (oranje) kleur die onder invloed van licht en lucht op den duur verkleurt tot oranjebruin. Douglas kan in vrijwel elk formaat en elke vorm gezaagd worden. Wanneer Douglas onbehandeld blijft zal de kleur veranderen, met een grijze tint als resultaat.

 

Sfeer-1-46065-Basic-Douglas-toegangspoort-omheiningen

Toepassing

Douglashout is toepasbaar in allerlei constructies. Vooral voor constructies die buiten komen te staan in weer en wind is douglas zeer geschikt. Denk daarbij aan vlonders, veranda’s, overkappingen, gevelbekleding, schuttingen en buitenkeukens. Douglashout is natuurlijk gedroogd en wordt in Nederland geproduceerd. Je kunt kiezen voor verschillende oppervlakte afwerkingen zoals fijn bezaagd en geschaafd. Bij vlonderplanken kan er gekozen worden uit het profiel groef/glad en groef/ribbel.

sfeer-hillhout-Douglas buitenkeukens

Duurzaamheid

Douglas hout gaat zonder behandeling ongeveer 10-15 jaar mee. Het kan zonder behandeling worden gebruikt maar naar wens ook worden geïmpregneerd of gespoten. Om vergrijzing te voorkomen, kan het hout behandeld worden met UV Beschermingsolie, beits of andere middelen. Zo blijft de roze-achtige kleur behouden en is het materiaal beschermd tegen vergrijzen. Voor bevestiging zijn roestvrij stalen schroeven nodig. Het looizuur in het hout kan anders vlekken veroorzaken als het in contact komt met staal dat niet roestvast is.

Hoe onderhoud ik Douglas?

block background
Scheuren

Blank hout heeft een robuuste en authentieke uitstraling. Doordat het hout niet behandeld is, kan het wat sneller scheuren en ruwe plekken hebben. Dat heeft geen invloed op de kwaliteit van het hout.

block background
Houtrot

Naast al deze eigenschappen kan hout ook gaan rotten. Daarom is het advies om onbehandeld hout buiten niet in contact te laten komen met de grond. Kan dit niet voorkomen worden, dan is het een optie om het deel dat in de grond komt te staan, te behandelen met teer, te voorzien van een ‘postsaver’ of anderszins te behandelen tegen houtrot.

block background
Vergrijzing

Onbehandeld Douglashout dat buiten wordt gebruikt, wordt steeds grijzer. De houtsoort bevat kleurstoffen die het hout de specifieke kleur geven. Daarnaast bevat het hout ook verschillende stoffen die meer of minder verteerbaar zijn. Door erosie vanwege wind en neerslag slijten de zachte delen van het hout weg, wat de grijze kleur tot gevolg heeft. Dit natuurlijke proces vinden sommigen mooi, maar anderen juist niet.

block background
Schimmel

Het hout wordt op een natuurlijke manier gedroogd. Dat zorgt ervoor dat er soms wat schimmel op het hout zit. De schimmel is echter oppervlakkig en kan er eenvoudig afgewassen worden of verdwijnt vanzelf als er regen op het hout komt.

Bekijk ook…

Vuren

Aluminium

Glas

Meranti