Vuren

Vuren is bruikbaar voor alles, wij zijn er fan van!

Ga terug naar Onze Materialen
hello banner background image

Zachthout

Klasse 4

Picea abies

Bleek tot witachtig geel

Europa, Noord-Azië

Veel gebruikt in:

  • Schuttingen
  • Gevelbekleding
  • Constructie

Persoonlijk advies

Kom langs in onze showroom in Hardinxveld-Giessendam en realiseer samen met één van onze verkoopmedewerkers jouw droomtuin!

Kom langs

Onderhoud

Lees meer
vurenoverkappingcomfort2

Uitstraling

In ons assortiment is veel Vurenhout te vinden. Deze houtsoort is zeer geliefd vanwege de zachte en grove tekening en warme uitstraling. Het kernhout van Vuren heeft meestal een bleke, witachtig gele kleur die onder invloed van licht en lucht op den duur verkleurt tot geel(bruin). Gezaagd vuren heeft een duidelijke vlamtekening. Om verkleuring tegen te gaan kan de houtsoort afgewerkt worden. Dit houdt in dat het hout geïmpregneerd of gespoten wordt. De impregnatie kan kleurloos of in kleur plaatsvinden.

Elephant_sfeer_terras_Vuren_groen

Toepassing

Vurenhout is toepasbaar in allerlei constructies. Zowel voor binnen- als buitengebruik is deze houtsoort erg geschikt. Binnen wordt Vuren geregeld gebruikt als constructiehout, en buiten als blokhutten. Daarnaast is het niet ongebruikelijk om deze houtsoort in te zetten voor overkappingen, schuttingen en gevelbekleding. Vurenhout is gemakkelijk te bewerken, bijvoorbeeld door te schuren, boren en zagen. Gardia biedt verschillende oppervlakte-afwerkingen, zoals fijn bezaagd en geschaafd.

sfeer-basic-Steigerplank Midden-Europees vuren

Duurzaamheid

Vurenhout gaat zonder behandeling ongeveer 5-10 jaar mee. Echter, geïmpregneerd is de levensduur 10-15 jaar, en thermish gemodificeerd zelfs 15-25 jaar. Om vergrijzing te voorkomen, kan het hout behandeld worden met UV Beschermingsolie, beits of andere middelen. Zo blijft de bleke gele kleur behouden en is het materiaal beschermd tegen vergrijzen. Voor bevestiging zijn roestvrij stalen schroeven nodig. Het looizuur in het hout kan anders vlekken veroorzaken als het in contact komt met staal dat niet roestvast is.

Hoe onderhoud ik Vuren?

block background
Scheuren

Blank hout heeft een robuuste en authentieke uitstraling. Doordat het hout niet behandeld is, kan het wat sneller scheuren en ruwe plekken hebben. Dat heeft geen invloed op de kwaliteit van het hout.

block background
Houtrot

Naast al deze eigenschappen kan hout ook gaan rotten. Daarom is het advies om onbehandeld hout buiten niet in contact te laten komen met de grond. Kan dit niet voorkomen worden, dan is het een optie om het deel dat in de grond komt te staan, te behandelen met teer, te voorzien van een ‘postsaver’ of anderszins te behandelen tegen houtrot.

block background
Vergrijzing

Onbehandeld Vurenhout dat buiten wordt gebruikt, wordt steeds grijzer. De houtsoort bevat kleurstoffen die het hout de specifieke kleur geven. Daarnaast bevat het hout ook verschillende stoffen die meer of minder verteerbaar zijn. Door erosie vanwege wind en neerslag slijten de zachte delen van het hout weg, wat de grijze kleur tot gevolg heeft. Dit natuurlijke proces vinden sommigen mooi, maar anderen juist niet.

block background
Schimmel

Het hout wordt op een natuurlijke manier gedroogd. Dat zorgt ervoor dat er soms wat schimmel op het hout zit. De schimmel is echter oppervlakkig en kan er eenvoudig afgewassen worden of verdwijnt vanzelf als er regen op het hout komt.

Bekijk ook…

Douglas

Aluminium

Glas

Meranti