Vorm en oppervlakte variaties

Terug naar Voor je koopt
hello banner background image

Fijnbezaagd of ruw hout?

 • Fijnbezaagd hout is ruwer dan geschaafd hout en heeft daarmee een robuuste uitstraling. 

In tegenstelling tot geschaafd hout heeft fijnbezaagd hout een meer ruwe structuur. Deze robuuste uitstraling is echt voor de liefhebbers. Er zit geen verschil in duurzaamheid tussen geschaafd en fijnbezaagd hout.


Echter kunnen er bij ruw hout lichte afwijkingen zitten in de diktes. Ook is het mogelijk dat het hout niet helemaal haaks is en dat er oneffenheden aan de oppervlakte van het hout voorkomen. Uiteraard is hierin ook veel charme te vinden en komt de keuze voor ofwel fijnbezaagd ofwel ruw hout neer op eigen voorkeuren.

Fijnbezaagd Douglas

Fijnbezaagd

Krommingen reduceren?

 • Leg de bolle zijde in de zon 
 • Kies voor dikkere balken
 • Kies voor korte lengtematen
 • Kies voor geschaafd hout
 • Kies voor Vuren of Azobé
 • Kies voor Duplo verlijmd hout

 

 

 

Hout kan kromtrekken door verschillende oorzaken. Een veelvoorkomende oorzaak is het ongelijkmatig indrogen van hout, waardoor één zijde korter wordt en het hout krom trekt. 

Gelijkmatig indrogen

Dit kan eenvoudig verholpen worden door de bolle zijde in de zon te leggen, waarna deze zal krimpen en de kromming verdwijnt. Na ontvangst van de houtproducten raden wij u aan deze te bewaren op een droge plek uit de zon, om ongelijkmatig indrogen te voorkomen.

Houtsoort 

De gevoeligheid van een houtproduct voor kromtrekken is afhankelijk van de houtsoort, de doorsnedematen en eventuele droogprocessen.

Duplo verlijmd Douglas

Krommingen

 

 

 

Hoewel kromtrekken voorkomt bij alle houtsoorten zijn er wel degelijk grote verschillen waarneembaar. Voor naaldhout geldt dat Grenen gevoeliger is voor kromtrekken dan Vuren. Voor hardhout is de regel dat Azobé sneller kromtrekt dan AVE (Angelim Vermelho).

Afmetingen 

Ook de afmetingen van een houtproduct zijn van invloed op de werking van het hout. Slanke balken trekken sneller krom dan dikke balken, en op een lange lengte komt een kromming sterker naar voren. Geschaafd hout wordt eerst gedroogd alvorens het te schaven, wat de kans op kromtrekken tevens verkleint. Enkele afmetingen constructiehout zijn tevens duplo verlijmd beschikbaar, bedoeld om voor zichtwerk kromtrekken en scheuren nog verder tegen te gaan. 

Scheuren reduceren?

 • Kies hout van hoge duurzaamheidsklasse
 • Verzagen van scheur
 • Schroeven in beide delen plaatsen
 • Hout behandelen met olie
 • Laat het hout niet onverwerkt in de zon liggen

Hout reageert verschillend op verschillende weersomstandigheden. Het krimpt in de zomer en zet uit in de winter. Hierdoor kunnen er scheuren in het hout ontstaan.

Verwerken 

Hoe hoger de duurzaamheidsklasse, hoe kleiner de droogtescheuren vaak zijn. Wanneer je het product wilt verwerken, kun je de scheur verzagen, een schroef door beide delen schroeven of het hout behandelen met olie. 

Voorkomen

Laat het hout niet onverwerkt in de zon liggen. Zo voorkom je het ontstaan van droogtescheuren. 

Een kopscheur bij zweeds rabat

Scheuren

Kwasten

 • Grenen heeft relatief veel kwasten
 • Tropisch hardhout heeft geen kwasten 

Kwasten in de stam zijn het gevolg van zijtakken, die de boom nodig heeft om te groeien. De kwast vormt een hard gedeelte binnen de stam en mondt uit in een zijtak.

Losse kwasten

Doordat de kwast een op zichzelf staand gedeelte vormt, kan deze bij het drogen van de plak los komen en eruit vallen. Wanneer je dit niet op prijs stelt, kun je de losse kwasten met houtlijm opnieuw vastzetten. 

Tropisch hardhout

De hoeveelheid en het soort kwatsen is afhankelijk van de houtsoort. Zo bevat tropisch hardhout geen kwasten, maar bevat grenen relatief veel kwasten. 

Kwasten in constructiehout

Kwasten

Maatvastheid

 • Naaldhout: maximaal toegestaan verschil in dikte en breedte is 6%

 

 • Hardhout: maximaal toegestaan verschil in dikte en breedte is 4%

Het hout wordt bij ons in standaard handelslengten verkocht. Afhankelijk van de houtsoort, afwerking en kwaliteit kunnen maatafwijkingen voorkomen.

Houd altijd rekening met het krimpen en het uitzetten van hout.
Het advies is dan ook om niet precies met de geïnformeerde afmetingen te rekenen. 

Afwijkingen in maat hebben vaak te maken met of het hout nat of droog is, hou hier dus rekening mee en onderschat de werking van hout niet.

Vergrijsde hardhouten paal

Maatvastheid

Hardhout

Breedtemaat: toegestaan maximaal verschil 4% (een hardhouten paal van 100 mm kan dus variëren tussen 96 en 104 mm).
Diktemaat: toegestaan maximaal verschil 4%.
Lengtemaat: als het al voorkomt dan is het maximale verschil 1,5%

Naaldhout

Breedtemaat: toegestaan maximaal verschil 6%.
Diktemaat: toegestaan maximaal verschil 6%.
Lengtemaat: als het al voorkomt dan is het maximale verschil 1,5%.

Overlengtes 

Om er zeker van te zijn dat de houtproducten lang genoeg zijn, worden deze soms langer geleverd dan vermeld. Ook kunnen korte lengtematen terug te vinden zijn in een lange lengte. Zo heb je zelf nog de vrijheid om de gewenste afmeting te kiezen. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden.