Vuren
Vuren is bruikbaar voor alles, wij zijn er fan van!
Zachthout
Klasse 4
Picea abies
Bleek tot witachtig geel
Europa, Noord-Azië
Ontdek alle Vuren producten
Veel gebruikt in:
- Schuttingen
- Gevelbekleding
- Constructie
Persoonlijk advies
Kom langs in onze showroom in Hardinxveld-Giessendam en realiseer samen met één van onze verkoopmedewerkers jouw droomtuin!
Onderhoud
Uitstraling
In ons assortiment is veel Vurenhout te vinden. Deze houtsoort is zeer geliefd vanwege de zachte en grove tekening en warme uitstraling. Het kernhout van Vuren heeft meestal een bleke, witachtig gele kleur die onder invloed van licht en lucht op den duur verkleurt tot geel(bruin). Gezaagd vuren heeft een duidelijke vlamtekening. Om verkleuring tegen te gaan kan de houtsoort afgewerkt worden. Dit houdt in dat het hout geïmpregneerd of gespoten wordt. De impregnatie kan kleurloos of in kleur plaatsvinden.
Toepassing
Vurenhout is toepasbaar in allerlei constructies. Zowel voor binnen- als buitengebruik is deze houtsoort erg geschikt. Binnen wordt Vuren geregeld gebruikt als constructiehout, en buiten als blokhutten. Daarnaast is het niet ongebruikelijk om deze houtsoort in te zetten voor overkappingen, schuttingen en gevelbekleding. Vurenhout is gemakkelijk te bewerken, bijvoorbeeld door te schuren, boren en zagen. Gardia biedt verschillende oppervlakte-afwerkingen, zoals fijn bezaagd en geschaafd.
Duurzaamheid
Vurenhout gaat zonder behandeling ongeveer 5-10 jaar mee. Echter, geïmpregneerd is de levensduur 10-15 jaar, en thermish gemodificeerd zelfs 15-25 jaar. Om vergrijzing te voorkomen, kan het hout behandeld worden met UV Beschermingsolie, beits of andere middelen. Zo blijft de bleke gele kleur behouden en is het materiaal beschermd tegen vergrijzen. Voor bevestiging zijn roestvrij stalen schroeven nodig. Het looizuur in het hout kan anders vlekken veroorzaken als het in contact komt met staal dat niet roestvast is.
Hoe onderhoud ik Vuren?
Scheuren
Blank hout heeft een robuuste en authentieke uitstraling. Doordat het hout niet behandeld is, kan het wat sneller scheuren en ruwe plekken hebben. Dat heeft geen invloed op de kwaliteit van het hout.
Houtrot
Naast al deze eigenschappen kan hout ook gaan rotten. Daarom is het advies om onbehandeld hout buiten niet in contact te laten komen met de grond. Kan dit niet voorkomen worden, dan is het een optie om het deel dat in de grond komt te staan, te behandelen met teer, te voorzien van een ‘postsaver’ of anderszins te behandelen tegen houtrot.
Vergrijzing
Onbehandeld Vurenhout dat buiten wordt gebruikt, wordt steeds grijzer. De houtsoort bevat kleurstoffen die het hout de specifieke kleur geven. Daarnaast bevat het hout ook verschillende stoffen die meer of minder verteerbaar zijn. Door erosie vanwege wind en neerslag slijten de zachte delen van het hout weg, wat de grijze kleur tot gevolg heeft. Dit natuurlijke proces vinden sommigen mooi, maar anderen juist niet.
Schimmel
Het hout wordt op een natuurlijke manier gedroogd. Dat zorgt ervoor dat er soms wat schimmel op het hout zit. De schimmel is echter oppervlakkig en kan er eenvoudig afgewassen worden of verdwijnt vanzelf als er regen op het hout komt.